Unul dintre susținătorii comunității prezent la Arcul de Triumf este ambasadorul SUA la București, Hans Klemm.
„Lumea, după 13 ani, încă ne întreabă ce căutăm în stradă. E rolul nostru să spunem că ne apărăm drepturile, că vrem să ne arătăm lumii exact așa cum suntem și că e important să intrăm într-un soi de dialog pe tema drepturilor fundamentale care sunt pentru toți cetățenii României. Este și un an mai delicat, având în vedere încercările repetate de a scoate de sub protecția constituțională categorii întregi de familii. Practic, rolul nostru e de a spune că această scoatere în afara legalității constituționale e un abuz”, a declarat pentru MEDIAFAX Florin Buhuceanu, președinte executiv al asociției Accept.
„Mi se pare că lupta de emancipare nu e o linie dreaptă e un zig zag. Ai doi pași înainte, unul înapoi. Vine Trump, te duce înapoi. Tot timul cineva te aruncă înapoi”, spune un susținător al comunității.
Mert are 21 de ani și a descoperit la zece ani că este homosexual. Provine dintr-o familie de turci și spune că i-a fost greu să le spună rudelor despre orientarea sa sexuală: „Chiar dacă n-am avut sistemul de suport pe care îl au mulți de aici am ajuns să fiu cine sunt acum. Acum știu că e bine. Mama a reacționat nașpa, tata a zis ceva de genul : acum, că esti un adult, că i-am zis la 17 ani, acum n-am cum să te schimb dar măcar să ai viața ta paralelă cu a noastră. Deși m-a jignit, îi inteleg. Ei au un stil de viață, eu îl am pe al meu. Atât timp cât ne respectam reciproc, e ușor de trăit. Mi-aș dori copii și familie la un moment dat. În România nu e foarte greu de trăit ca o persoană LGBT, comparativ cu Turcia. La un moment dat o să aungem și noi să avem drepturile noastre”, spune Mert.
Oamenii s-au strâns la ora 16.00 la Arcul de Triumf, plecând în marș pe Bulevardul Kiseleff către Piața Victoriei. Tot sâmbătă, în jur de o sută de persoane s-au strâns în Piața Victoriei din Capitală, pentru a participa la Marșul normalității, o acțiune de protest față de parada comunității LGBT.